2007 р. Поблизу Червонограда відновлюють криївку вояків УПА

Дата: 02.08.2007

Неподалік села Гута, що за сім кілометрів від Червонограда, розпочалися роботи з відновлення криївки вояків УПА.

Як повідомив ZAXID.NET заступник голови Сокальської районної ради Василь Панченко, на цьому місці криївка існувала з 1943 року. Вона була глибиною до двох метрів та загальною площею до 20 метрів квадратних. Криївка була розташована у лісі на відстані 300 м від села.

Бій з польськими шовіністами, в якому загинула повстанська „десятка”, відбувся у 1946 році. Справжніх імен вояків ніхто не знає, однак місцеві мешканці вважають, що командир чоти „Діброва” був родом з Харківщини.

Коштів на відновлення криївки районна влада не виділяє, однак мешканці довколишніх сіл Савчин, Варяж, Опільсько, Тудорковичі, Хороброва вирішили, що відновлять схрон своїми силами – хтось надасть матеріали, а інші працюватимуть. З часів радянської влади на цьому місці була лише невелика яма і поруч два рови.

У середині сорокових років міжнаціональна ворожнеча між українським та польським населенням загострилася. На цій землі від річок Буг до Солокії, охоплюючи і Холмщину, неспокій тривав роками.

Польські шовіністи-партизани висунули гасло про знищення українських сіл Галичини: „Od Zamościa az do Buga będzie tylko czarna smuga”.

Джерело: “Львівський портал”