Переяславський полк

Довідка у Вікіпедії:

Переяславський козацький полк було утворено в 1625 р. за Куруківською угодою між українським реєстровим козацтвом та польською адміністрацією в особі великого коронного гетьмана С. Конецпольського. Це була чисто військова структура, полковник мав владу тільки над козаками, але не над усім населенням своєї території.

В 1648 р. полк було реформовано в адміністративно-військову одиницю. В 1649 р. він налічував 19 сотень.

Переяславський полк займав територію східних (лівобережних) районів сучасної Київської області, південно-західних районівЧернігівської області та північних лівобережних районів Черкаської області.

Після 1667 р. північа частина його території була передана до складу Київського полка.

В 1781 р. полк налічував 18 сотень. В тому ж році його було ліквідовано, його територія увійшла до складу Київського намісництва.

Список літератури – на сайті «».