2000 р. Церкви України: Закарпаття

Ільниця Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1797. (УГКЦ)

Парохія існує з 1600-х років. За давнім переказом, церкву в Ільниці збудували ті ж майстри, що будували іршавську церкву. Церкви були одночасно спалені татарами в 1717 р. У 1692 р. в Ільниці були дві церкви. У 1797 р. під час впорядкування парохій намісницький уряд постановив, що дві церкви тут непотрібно і ту, що стоїть на гіршому місці, слід розібрати і використати як матеріал для ремонту іншої. Після цього за священика Івана Чопея збудовано муровану церкву, яку зводили 6 років.

На початок XX ст. в селі було 1796 вірників. Кам’яна церква, збудована на місці дерев’яної, належить до давніших мурованих церков, з часу запровадження терезіанського стилю. Товщина стін – 100 – 120 см. На вежі три дзвони, один з яких походить з 1763 р.

У 1975 р. церкву закрили, а згодом комуністична організація села вчинила акт вандалізму. Церкву оточили військові з автоматами і яничари конфіскували та вивезли церковні книги, картини, церковне приладдя, розламали іконостас XIX ст. Протестували проти цього шофер І. Скраль, який відмовився везти награбоване, та комуніст В. Олашин, який того дня вийшов з партії. Частина майна потрапила в білківську церкву та ужгородський краєзнавчий музей, а частина була знищена. Церкву почали відбудовувати в 1989 р. як православну.

У жовтні 1992 р. храм повернуто греко-католикам. Встановлено новий іконостас, повернуто дещо з вивезеного майна, розмальовано інтер’єр, добудовано газову котельню, проведено електрифікацію.