Церква Різдва богородиці (стара)

Ільниця-Новоселиця Іршавський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1856. (УПЦ)

Розповідають, що на сусідньому біля церкви бережку стояв колись монастир і те місце позначене хрестом. На початок XX ст. до греко-католицької конфесії належав 961 житель села. Теперішня церква – типова базилічна споруда. Посвятив її каноник Іоан Попович на свято Різдва Богородиці в 1856 р. Парохом тоді був Олександр Фанкович. Відразу після завершення будівництва вежу вкрили бляхою, поновили бляшане покриття в 1911 р. Останнє малювання в інтер’єрі виконав Іван Андрішко з Приборжавського у 1998 р.

Біля церкви стоїть гарна каркасна дерев’яна дзвіниця, збудована, очевидно, на початку XX ст. Великий дзвін відлив Ф. Еґрі в 1921 p., інші два – Р. Герольд у Хомутові в 1924 p., а найменший – досить давній, виготовлений у М. Ґеївцях у 1899 р. (або в 1809).