[1990 р.] Паспортна інформація

Загайтанський печерний монастир

Пам’ятка археології

8-9 ст.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський р-н, скеля Загайтанська.

Загальний опис:

Приміщення монастиря розташовані двома групами у 2-3 яруси на висоті близько 6 м від підошви скелі. В першій групі – до 25 печер з рештками трьохапсидної церкви. Розташована ця група на південному заході, ліворуч від балки. Комплекс постраджав від добування каменю на цій ділянці.

Друга група – 26 печер, знаходиться на сході від першої. Тут також житлові, господарчі та культові камери (від церкви, що була колись розписана фресками, зберіглась лише апсида).

Нині печери малодоступні із-за відвалів та руйнування сходинок, переходів, а також самих камер.

Монастирські приміщення вирубані в скелі, що є відрогом, який обмежує Гайтанську балку (нині Первомайську) з півдня. Всі камери – житлові, господарчі та культові, що належать цьому монастирю виникли, напевне, в епоху іконоборництва (8-9 ст.). Час занедбання невідомий. На час приєднання Криму до Росії монастир вже був в занедбаному стані.

Дуже стислий, сумарний опис склав у 1886 році А.Л. Бертьє-Делагард.

Розкопки не проводились.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 69.

Основна бібліографія, архівні дані:

Бертье-Делагорд А.Л. Остатки древних сооружений в окрестностях Севастополя и пещерные города Крыма. // ЗООИД.- 1886.- Т.XIV.- С.226-229.

Репников Н.И. Материалы к археологической карте юго-западного нагорья Крыма / Архив ЛОИА АН СССР.- Ф.10.- Д.10.- Л. 46-47.

Загайтанський печерний монастир. Ситуаційний план.