2011 р. В Івано-Франківському історичному середмісті пройде черговий етап археологічних робіт

Відділом охорони культурної спадщини ініційовано проведення чергового етапу археологічних пошукових робіт в Івано-Франківському історичному середмісті. Про це повідомили в прес-службі МВК. На виконання запланованих в майбутньому реставраційних заходів щодо реконструкції так званого «Палацу Потоцьких» і продовження виявлення залишків давньої Станиславівської фортеці VII-XVIIIст. закладено черговий археологічний шурф на зовнішньому периметрі комплексу на території давньої фортечної куртини.

Роботи виконуються членами історико-краєзнавчого товариства «Моє Місто» під науковим наглядом і керівництвом інституту археології АН України (ДП «Культурна спадщина Прикарпаття»).

Попередні підготовчі роботи виявили біля 10 таких важливих і вартих першочергових обстежень зон, що можуть реально висвітити достеменно об’єктивні деталі планувальної структури як фортеці, так і самого міста періоду його заснування і становлення.

Це особливо важливо зараз, коли розгорнулись дискусії про необхідність об’єктивності щодо трактування історії Івано-Франківська напередодні відзначення його 350-ліття. На даному етапі робіт вже виявлено елементи фортифікаційних конструкцій XVII ст.,частини внутріпалацових комунікацій та численні артефакти. Чергова знахідка археологів підкреслює необхідність уважного і неупередженого відношення до проблем реставрації і пристосування комплексу пам’ятки архітектури «Палацу Потоцьких».

«Західна інформаційна корпорація»