2000 р. Церкви України: Закарпаття

Івашковиця Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1658. (УПЦ)

Це одна з небагатьох уцілілих малих дерев’яних церков, які будували в віддалених селах. Тризрубну споруду з добудованим пізніше каркасним ґаночком датують за написом на одвірку – РА АХНИ (1658 ?). П’ятигранний вівтарний зруб збудовано з дуба, інші – з модрини.

Двосхилий дах вкриває всі зруби. Усередині наву та вівтарну частину перекрито ко-робовими склепіннями, бабинець – плоским перекриттям. Над бабинцем здіймається низька квадратна башта з підсябиттям, без голосниць, завершена восьмигранним шпилем з “фартухом”, характерним для закарпатських готичних церков. Незадовго після спорудження церкви в селі священикували Іван Липай (у 1672 р.) та Лука Івашко (у 1682).

Для збільшення внутрішнього простору до зрубу бабинця пізніше добудовано додаткове каркасне приміщення. Церкву відремонтовано 1927 р. Дерев’яна дзвіниця біля церкви є типовою для багатьох верховинських сіл – каркасна, двоярусна з широким опасанням. Обидві споруди творять чудовий архітектурний ансамбль.

На жаль, у 1996 р. церкву вкрили блискучою бляхою, а стародавні зруби зашили смерековим паркетом.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 245.