Пам’ятник О.В. Суворову

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Одеська обл., м. Ізмаїл, проспект Суворова, на розі вул. Шкільної, сквер.

Загальний опис:

Пам’ятник представляє собою бронзовий кінний монумент на чавунному постаменті. Цоколь з полірованого граніту. Площадка з цементних плит.

Фігура в легкому повороті вправо. Голова в сильному повороті вправо, трохи піднята. У витягнутій й піднятій правиці треуголка.

Кути постаменту округлені. По верху його вінок, перевитий стрічкою. На анфасній грані постаменту напис: “А.В. Суворов”. Під ним, у рельефному обрамленні військових атрибутів, текст російською мовою: “Не было крепости крепче, не было обороны отчаяннее обороны Измаила. Но Измаил взят. Суворов. 1790 г.”.

На трьох інших гранях постаменту в рельефному обрамленні написи: “Кинбурн 1787 г.”, “Фокшаны 1789 г.”, “Рымник 1789 г.”.

Розміри:

Висота статуї – 2,9 м;

Постаменту – 2,9×2,9×6,5 м;

Площадки – 20×15 м.

Матеріал: бронза, чавун, полірований граніт.

Автори пам’ятника: скульптор Б.В. Едуардс, архітектор Н.П. Іванченко.

О.В. Суворов (1730-1800 рр.) – видатний російський полководець, генералісимус. Брав участь у численних військових кампаніях, зокрема, проти виступу барських конфедератів (1768-1972 рр.), проти Османської імперії (1787-1792 рр.), придушив повстання Косцюшка 1794 р., за що одержав від Катерини ІІ звання фельдмаршала, воював проти військ революційної Франції в Італії (1799 р.).

Пам’ятник споруджено на честь штурма російськими військами під командуванням Суворова фортеці Ізмаїлу 11 грудня 1790 р.

Пам’ятник встановлено за ініціативою Військово-історичного товариства Півдня Росії. Споруджено у 1913 році на громадські кошти, зібрані за підпискою.

Скульптура відлита Одеськими ливарними майстернями.

У зв’язку з початком Першої світової війни пам’ятник було вивезено до Одеси.

Згідно Постанови Ради Міністрів УРСР від 9.11.1945 р. № 416 “Про перенесення пам’ятника О.В. Суворову з міста Одеси до міста Ізмаїлу” 26 серпня 1946 року його встановлено на проспекті Суворова в м. Ізмаїлі.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 60.

Одесса (Очерк истории города-героя).- Одесское областное издательство, 1957.

Історія міст і сіл УРСР. Одеська область.- Київ, 1969.

Путівник по Ізмаїльському музею О.В. Суворова.- Одеське обласне видавництво, 1961.

Пам’ятник О.В. Суворову. Генплан.

Пам’ятник О.В. Суворову. Фронтальний вигляд.

Пам’ятник О.В. Суворову. Вигляд зліва.

Пам’ятник О.В. Суворову. Вигляд справа.

Пам’ятник О.В. Суворову. Фрагмент постаменту з фронтального боку.

Пам’ятник О.В. Суворову. Фрагмент постаменту з правого боку.

Пам’ятник О.В. Суворову. Фрагмент постаменту із заднього боку.

Пам’ятник О.В. Суворову. Фрагмент постаменту з лівого боку.

Пам’ятник О. Суворову (чавун, бронза, граніт) (просп. О. Суворова) – пам’ятка монументального мистецтва (1913 рік, встановлено у 1945 році) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Пам’ятник російському полководцю О.В. Суворову (просп. О. Суворова) – пам’ятка монументального мистецтва (1913 р.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

На Хмельниччині демонтували пам’ятник Островському, а на Одещині – Суворову (1.12.2022 р.)