Пам’ятний знак Неплюєву М.М.

Валерій Авдасьов, Людмила Костюк

Пам’ятний знак Неплюєву М.М., 2005 (іст.). Вул. Боженка. На відстані 20 м від Спасо-Преображенського храму.

Неплюєв Микола Миколайович (11. (24) 09. 1851, містечко Янпіль Чернігівської губернії (нині смт Ямпіль) – 21.01.1908, с. Воздвиженське) – засновник унікального духовно-господарського формування: Хресто-Воздвиженського Трудового Братства.

У 2005 на честь М.Неплюєва встановлено стелу з чорного лабрадориту /3,35 м/ з написом на фасадному боці постаменту /2,3 м/. Автор – ск. О.Полозов.

[Н. Н. Неплюев – подвижник земли русской. – Сергиев Посад, 1908. – 199 с.; Н. Н. Неплюев – подвижник земли русской. – Киев, 1912. – 40 с.; Зелен-край. Ямпільщина на зламі тисячоліть. – Суми, 2001. – С. 28-35; Неплюев Н. Н. : Некролог // Исторический вестник. – 1908. – № 29. – С. 1156- 1157; Некролог : Н. Н. Неплюев // Новое время. – 1908. – 23 января. – С. 1; Погребение Н. Н. Неплюева // Христианин. – 1908. – № 3, 4; Солодовник Н. С. Воздвиженское трудовое братство / Н. С. Солодовник – М., 1996; Флёрова А. А. Відбудова і освячення храму / А. А. Флёрова // Православний вісник. – 1996. – № 5. – С. ?; Авдасьов В. М. Блюститель / В. М. Авдасьов // Голос часу. – 1993. – 6 1680квітня. – С. 2; Авдасьов В. М. Віра, любов і труд / В. М. Авдасьов // Сумщина. – 2001. – 29 вересня. – С. 4; Революция 1905 – 1907 гг. на Украине : Сборник документов и материалов Т. 2.Ч. 1. – К., 1955. – С. 126-127; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 629-630; Старикова В. Знайте минуле свого краю / В. Старикова // Шлях комунізму. – 1975. – 16 жовтня. – С. 4; Робітниче селище // Зелен-край. Ямпільщина на зламі тисячоліть. – Суми, 2001. – С. 45.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1356.