2007 р. Пласти історії

Мирослава Іваник

Дата: 08.08.2007

Під час археологічних розкопок біля Олеська вперше на території України знайдено криниці ІІІ ст. нашої ери. Крім цього, археологи також виявили срібні фібули (застібки для одягу, – “Газета”) та монети римського періоду.

“Газета” вже повідомляла про сенсаційні знахідки біля села Йосипівка, що за декілька кілометрів від Олеська. Подальші розкопки принесли ще унікальніші відкриття. Чи не найцікавішими знайденими артефактами стали три криниці ІІІ ст. нашої ери зі збереженими дерев’яними конструкціями внизу. За словами Олега Осаульчука, директора Рятівної археологічної служби, на території України такої знахідки ще не було. Саме факт збереження дерев’яних конструкцій в ідеальному стані робить її унікальною.

– В Україні досі було знайдено лише одну криницю того періоду. Але там не збереглися дерев’яні конструкції, – каже Олег Осаульчук.

Загалом розкопки тривали три місяці, археологи розкрили територію площею майже 15 тис. м2. За словами пана Осаульчука, це величезна площа, деякі дослідники за все життя не відкривають стільки. Спеціалістам вдалося знайти декілька тисяч різних предметів. Значна частина з них – це уламки кераміки різних періодів.

Проте є й більш цікаві знахідки, серед яких уламок золотої монети Нерона. Однак, за словами Тараса Миляна, заступника директора Рятівної археологічної служби інституту археології НАН України, для археологів кожна знахідка є цінною.

– Найкращою знахідкою для подальшого визначення періоду поселення є фібула, оскільки її форма змінювалася приблизно кожні 25 років, – пояснив він.

Усі ці знахідки мають передати Львівському історичному музею. Проте наразі точно не відомо, де саме зберігатимуть артефакти, оскільки фонди Львівського історичного музею переповнені. Археологи ж наполягають, аби колекція була єдиним цілим. Зараз розглядають варіант, що колекцію передадуть на тимчасове утримання й експозиціонування в Олеський замок.

Нагадаємо, за попередніми припущеннями археологів, вони знайшли поселення періоду лінійно-стрічкової кераміки, яка передувала трипільській культурі. Ще однією знахідкою археологів, яка може стати сенсацією, є ймовірне поселення готів. За словами Тараса Миляна, згідно з класичними теоріями розселення народів, готів на цих землях не було. Однак знахідки свідчать про інше.

Під час розкопок виявили й низку інших поселень, зокрема, поселення римського часу та слов’янські поселення VII ст. нашої ери. Остаточно встановити періоди, до яких належать знайдені артефакти, можна буде після докладнішого їх вивчення.

Джерело: “Львівська газета”