2007 р. Сенсаційні знахідки біля Олеська

Мирослава Іваник

Дата: 22.05.2007

Біля села Йосипівка, що розташоване поблизу Олеська (Львівщина), археологи розкопали унікальні знахідки, які попередньо датують від VI тисячоліття до н. е. і до часу заснування Київської Русі. За словами фахівців, ці знахідки можуть похитнути деякі традиційні теорії щодо розселення слов’ян.

Як розповів “Газеті” Олег Осаульчук, директор науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба” інституту археології Національної академії наук України, вони знайшли уламки горщиків, наконечники списів, уламки ножів тощо. Самі розкопки розпочали 16 квітня цього року. Їх проводять перед тим, як будувати об’їзну дорогу навколо Олеського.

Знахідкою українських археологів уже зацікавилися їхні колеги з Польщі. Цього тижня на місце розкопок мають приїхати представники Люблінського інституту археології.

Джерело: “Львівська газета”

Неподалік Олеського замку археологи виявили поселення дотрипільської культури

Працівники будівельної організації з Вінниці, що прокладають автотрасу в обхід Олеська (Львівщина), неподалік села Йосипівки натрапили на залишки давніх поселень. Нині тут працюють археологи науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» НАН України. Про це сьогодні, 25 травня, повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами начальника експедиції Т.Миляна, вже знайдено рештки житла, лінійно-стичкову кераміку дотрипільської культури, два ранньо-слов’янських житла (7-8 століття нашої ери) з глиняними печами. Виявлено й місце стоянки кочівників, вогнища, посуд, а також вироби з кременю та безліч інших речей, які відправлено на детальніший аналіз в Київ.

Розкопки на території трьох колишніх поселень тривають.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»