2008 р. На Запоріжжі знайдено місто часів Золотої Орди

Дата: 07.08.2008

Запорізькі археологи на березі річки Конки знайшли стародавнє місто з великими будинками і мечетями часів Золотої Орди. Археологи розкопують залишки древніх фундаментів на полях між селами Юрківкою і Кіровим.

Зі слів учених, знахідка свідчить, що в сорока кілометрах від обласного центра, колись процвітало азійське місто-сад з мінаретами, мавзолеями і мечетями. Існування міста заперечує твердження істориків, що до козацьких січей Запоріжжя було диким полем з кочівниками.

“Цей цегельний будинок був заввишки близько 5 метрів. Виготовлений з характерної для того періоду квадратної цегли, так званої, золотоординської або вогівської. Стіни були прикрашені мозаїчною плиткою”, – каже археолог Михайло Ільников [Єльников].

З його слів, спочатку на стіни накидали розчин як шубу і окремо виготовляли плитку. Кожну плитку підпилювали і вставляли в спеціальну борозну, тож виходив цікавий візерунок.

Відомо, що розкопувати стародавнє місто археологам допомагають запорізькі школярі, які стверджують, що татари були вмілими будівельниками.

Дивовижно міцні будматеріали азійських майстрів цінувалися протягом багатьох століть. А стародавні стіни приваблювали місцеве населення аж до початку 20 сторіччя. І хоча на території міста чимало розкрадено, археологи сподіваються, що земля вберегла від місцевих варварів найкоштовніше, і світ ще буде здивований їхньою знахідкою, повідомляє СТБ

Джерело: “Газета по-українськи”