2008 р. У Запорізькій області знайдене унікальне стародавнє місто

Дата: 02.08.2008

Археологи, що ведуть розкопки біля села Юрківка в Запорізькій області, виявили руїни стародавнього міста. Імовірно, це було стародавнє татаро-монгольске поселення, що займало більше 20 гектарів, і що служило транзитною крапкою на Великому Шовковому шляху.

Розквіт міста припав на часи Золотої Орди, а зруйнований він був за наказом Тамерлана. Знахідка археологів, якщо їх гіпотези підтвердяться, може повністю спростувати міф про незаселене Дике Поле.

Поки, за словами кандидата історичних наук Михайла Єльникова, вдалося розкопати лише соту частину поселення, все ще похороненого під землею, – стіни, що підносилися колись, за шість сторіч розібрали на будівельні матеріали місцеві жителі. Залишки мечеті вже названою унікальним пам’ятником містобудування – стіни культової споруди викладені декількома видами цеглини з багатим обрамленням.

Також знайдені унікальні фрагменти оформлення – фрески і що нагадує китайський фаянс різноколірна фігурна плитка з елементами характерних для Азії орнаментів, повідомляє Взгляд.

Джерело: “Газета по-українськи”