Замок

Замок засновано Потоцькими на поч.17 ст.

“Где был замок Студеницкий – нельзя теперь точно указать, так как не осталось никаких следов его” [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 182 – напевно, на підставі опису м-ка 1866 р. священика О-ра.Копержинського].

Література:

Юра Р.О. Дослідження Студеницької фортеці. – Археологічні дослідження на Україні, 1972 р., т. 4, с. 303 – 307.

Горишний П.А., Юра Р.А. Раскопки в сёлах Бакота и Студеница на Днестре. – “Археологические открытия 1975 г.”, М., 1976 г., с. 317 – 318.

Студениця: розкопки всередині кам’яної фортеці 17 ст., у півн. її частині. Кам’яний фундамент споруди 14.2:7.4 м, керамічний і скляний посуд, ковані цвяхи, кахлі, куски прямокутних вікон, глиняна люлька, 3 монети 17 ст. Будинок загинув від пожежі.