1975 р. Паспортна інформація

Могила І.Д. Сірка

Пам’ятка історії

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Нікопольський район, Покровська сільрада, с. Капулівка, в 1,3 км на північ від села.

Загальний опис:

Могила Д.І. Сірка знаходиться у підніжжя кургану, вона має прямокутну форму, розміром 1,1×2,03×4,07 м. Укріплена по контуру шлакоблоком, процементованим “під шубу”. Зверху могили встановлена надгробна плита овальної форми з вапняку з старої могили І.Д. Сірка, розміром 1,33×0,9×0,18 м. На плиті вирізблений напис (старою орфографією): “Року божого 1680 травня 4 преставився раб божий Иван Сірко Дмитриович атаман кошовий войска запорізького за його ц.п.в. (царської пресвітлої величності) Федора Олексіївича. Памят правидного з похвалами”.

Біля могили з лицевої сторони установлена облицьована гранітом червоного кольору меморіальна дошка, розміром 0,6×0,9×0,21 м, з текстом: “Тут похований кошовий отаман війська Запорізького Іван Сірко 4 .5. 1680 року”.

Від могили І.Д. Сірка до вершини кургану ведуть бетонні сходи. В центрі кургану установлений на постаменті бронзовий бюст І.Д. Сірка, розміром 1,34×1,4×0,6 м.

В основі бюста прикріплена бронзова дощечка, розміром 0,07×0,28×0,02 м, з текстом: “Кошовий отаман Сірко Д.І.”. Бюст установлений на гранітному постаменті прямокутної форми, розміром 2,5×1,45×1,12 м. На постаменті з лицевої сторони прикріплена гранітна меморіальна дошка, розміром 0,69×0,73×0,06 м з текстом: “Кошевому атаману войска запорожского И.Д. Сирко. Умер 1680 г.”

Постамент з бюстом встановлені на площадці, що викладена бетонними плитами. Площадка огороджена чавунними стовпчиками, з’єднаними між собою приспущеними ланцюгами.

Сірко Іван Дмитрович (рік народження невідомий, слобода Мерефа, зараз місто Харківської обл., – 1 серпня 1680 р., с. Грушівка, зараз с. Іллінка Томаківського району Дніпропетровської обл.).- талановитий, хоробрий воєначальник, кошовий отаман війська Запорізького. Приймав участь у визвольній війні українського народу 1648-1654 р. в боротьбі проти турецько-татарських загарбників. В 1658-1660 р. І.Д. Сірко був вінницьким полковником, з 1663 р. багато разів вибирався кошовим отаманом Запорізької Січі. Під його командуванням козаки неодноразово організовували успішні походи проти турок та кримських татар.

І.Д. Сірко помер 1 серпня 1680 р. 2 серпня був похований запорізькими козаками на території Старої (Чортомлицької) Січі (околиця с. Капулівки Нікопольського району). Надгробна плита на могилі була встановлена в 1709 р. В травні 1956 р. на могилі був встановлений бюст І.Д. Сірка.

В зв’язку з тим, що води Каховського водосховища погрожували розруйнувати могилу І.Д. Сірка, за рішенням виконкому Дніпропетровської обласної Ради депутатів трудящих № 209 від 1 квітня 1967 р. відбулось перезахоронення останків І.Д. Сірка на сторожовий запорізький курган на північний схід с. Капулівки 23 листопада 1967 р.

Автори бюста – скульптори А.Ситнік, А. Білик., С. Духовенко.

Бюст відлитий на Дніпропетровському заводі ім. Леніна в травні 1956 р. ливарниками Н. Заливакіним, С. Темкіним, І. Шишловим.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 583.