2010 р. Наші гроші, боспорські

Василь Садовський

Дата: 10.12.2010

Цього моменту в самій Керчі чекали майже чотири роки. Відтоді, коли, здавалося б, втрачена назавжди унікальна колекція монет часів Боспорського царства несподівано «випливла» у ФРН, на території федеральної землі Гессен. Монети тамтешня поліція вилучила у транснаціонального злочинного угруповання, до якого входили «радянські» німці, себто вихідці з СРСР.

Колекцію, попередню вартість якої оцінили у 80 тисяч євро, лиходії намагалися реалізувати через один iз відомих нумізматичних аукціонів у Мюнхені. За фактом незаконної оборудки прокуратура при Земельному суді міста Гессен порушила кримінальну справу.

До слідства згодом долучились українські МВС і СБУ, а також експерти з Керчі. Наші правоохоронці надали необхідні архівні та документальні свідчення (на цьому наполягала німецька сторона) про керченсько-музейне походження монетної колекції. А також про те, як вона була потім втрачена у часи воєнного лихоліття.

Зважаючи на це, відповідне клопотання Національної академії наук України, а також за підтримки звернення генерального консульства України у Франкфурті-на-Майні та посольства України у ФРН, уряд федеральної землі Гессен у листопаді 2009 року ухвалив рішення про повернення 488 боспорських монет нашій державі. Учора вони зайняли законне місце у фондах Керченського історико-культурного заповідника.

Як розповіли «УМ» у прес-службі місцевого управління СБУ, у вересні 1941 року, коли фашистські війська наближались до Керчі, весь музейний крам переправили через Керченську протоку в тил. Але по дорозі музейний працівник, який супроводжував історичні цінності, важко захворів. «Провести» скарби доручили іншій людині. Зрештою, вони опинились у партизанському з’єднанні, що діяло тоді на Кубані.

Далі історія ще більш заплутана: антична колекція дісталася спеціальній «есесівській» команді, яка, за секретним дорученням свого шефа Гімлера, по всьому світу шукала предмети й атрибути сакрального змісту.

“Україна молода”