2010 р. Німеччина повернула Україні частину всесвітньо відомої Боспорської колекції монет

Дата: 10.12.2010

Німеччина повернула Україні частину всесвітньо відомої Боспорської колекції монет, які було викрадено в роки Великої Вітчизняної війни. Урочиста церемонії передачі відбулася у “Керченському історико-культурному заповіднику”. Як повідомили УКРІНФОРМу в прес-центрі СБУ, конструктивним переговорам з ФРН щодо повернення історичних цінностей в Україну сприяли спільні зусилля СБУ, МЗС України, працівників Керченського заповідника.

“Виявлені в Мюнхені та передані нашій країні монети дають надію, що в майбутньому буде знайдено решту експонатів безцінної Боспорської колекції, які вважалися безповоротно втраченими”, – зазначив представник ГУ СБУ в АР Крим Микола Павлюченко.

До Боспорської колекції, зібраної музейними працівниками Керчі, входили срібні понтійські та боспорські монети часів царя Мітрідата, золоті пантікапейські, боспорські, генуезькі й візантійські монети, ювелірні прикраси ІІІ-У ст. нашої ери. Загалом – понад 700 коштовностей загальною вагою 80 кг. Сліди колекції загубилися у 1941 році на території Краснодарського краю.

Частину колекції було виявлено у 2008 році німецькою поліцією у Мюнхені. ФРН висловила готовність повернути монети Україні за наявності неспростовних доказів їхньої належності саме до Боспорської колекції

Упродовж двох років співробітники Керченського міськвідділу ГУ СБУ в АР Крим, залучаючи експертів-мистецтвознавців та працівників українських музейних установ, ретельно збирали відповідні докази. Зібрані українською стороною документальні й інформаційні матеріали стали підставою для повернення монет в Україну, розповіли у прес-центрі СБУ.

Джерело: УКРІНФОРМ