Паспортна інформація

Меморіальний ансамбль “Героям Аджимушкаю”

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Травень-жовтень 1942 р., 15 травня 1982 р.

Автономна Республіка Крим, м. Керч, Ленінський р-н, вул. Червоноперекопська.

Загальний опис:

Меморіальний ансамбль споруджено біля одного із входів в Аджимушкайські центральні каменоломні. Він являє собою двопілонну багатофігурну композицію.

Розміри лівого пілона: висота – 10,4 м, ширина – 10,0 м, довжина – 49,0 м.

Розміри правого пілона: висота – 10,0 м, ширина – 8,4 м, довжина – 45 м.

Пілони виконані з монолітного бетону (цемент марки 400). На фронтальному боці пілонів – горельєфні багатофігурні скульптурні композиції, що зображують захисників каменоломень – радянських воїнів, партизанів та мирних жителів. Приміщення усередині пілонів призначені для оформлення під траурні зали й виставки.

Проміжок між пілонами є входом у підземний музей.

Меморіальний ансамбль “Героям Аджимушкаю” споруджений відповідно до постанови ЦК Компартії України і Ради Міністрів Української РСР № 117 від 28 лютого 1968 р. Проект меморіального ансамблю затверджений постановою Ради Міністрів УРСР від 15 лютого 1974 р. № 86.

Автори проекту меморіального ансамблю – скульптори Є.Є. Горбань, Б.Є. Климушко; архітектор С.Н. Миргородський.

Роботи по спорудженню меморіального ансамблю виконані Київським творчо-виробничим об’єднанням “Художник” Художнього фонду УРСР та трестом “Керчметалургбуд” Мінбуду УРСР. Вартість спорудження склала 550,3 тис. руб.

Відкриття меморіального ансамблю відбулося 15 травня 1982 року.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради народних депутатів № 362 від 21.06.1983 р.

Охоронний № : 323-б.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Меморіальний ансамбль знаходиться в охоронній зоні Аджимушкайських каменоломень.

Кримська правда.- 16 травня 1982 р.

Ілюстративні матеріали: