Церква св.Іоана Предтечі

Церква стоїть на березі Керченської протоки, в районі давнього порту.

Храм зведено на місці колишньої базиліки. На одній з її колон, що збереглися, є напис, у якому зазначено дату “757”. Фрагменти базиліки частково увійшли в структуру і конструкції нового храму, який за стилістичними ознаками датується 13 – 14 ст. Західна частина розібрана під час будівництва у 1834 р. притвору. У 1842 р. зведено дзвіницю, у 1845 р. – бічний вівтар.

Церква – чотиристовпна, хрещато-банева, тринавова; має три гранчасті апсиди, одну баню, нартекс та двоярусну дзвіницю. У центральній частині збереглися чотири мармурові колони з візантійськими капітелями коринфського ордера, на які спираються стовпи середохрестя. Вони несуть систему попружних арок та склепінь. Притвор – прямокутний у плані, тринавовий, перекритий коробовими склепіннями. Бічний вівтар – прямокутний у плані, з двома півкруглими виступами. Матеріал стін – черепашник і плінфа. Двосхилі дахи вкриті черепицею по дерев’яних кроквах.

У членуваннях фасадів домінує вертикалізм, властивий балканським храмам 13 – 14 ст. Добудовані в XIX ст. притвор і дзвіниця набули форм відповідно псевдовізантійського стилю та класицизму. В інтер’єрі частково збереглися фрески XIII ст. на західних підбаневих стовпах.

Церква є єдиним в Україні зразком візантійської сакральної архітектури доби середньовіччя.

О.І.Тищенко