Голова Деметри

Голова Деметри

Розмір зображення: 665:800 піксел

Найцікавішою пам’яткою живопису І століття н. е. є розпис у склепі Деметри в Керчі, відкритому 1895 року. Зображені тут сцени відтворюють міф про викрадення Кори – дочки Деметри – богом підземного царства Плутоном. Серед усіх розписів цього склепу виділяється голова Деметри, виконана надзвичайно виразно (іл. 44). Вона написана в медальйоні, вміщеному в центрі плафона, на сірувато-зеленому тлі. Обличчя її зосереджене, навіть суворе; великі очі сповнені суму, чорне волосся обрамляє худе обличчя і спадає на плечі, на шиї – намисто з підвісками. Цей, один з найкращих в усьому боспорському живопису, твір належить, безперечно, дуже талановитому майстру, який добре відчував форму. Фреску виконано так, що кожний, хто входить до склепу, звертає увагу насамперед на звернений до нього погляд богині. По обидва боки від входу склеп прикрашають інші розписи: праворуч зображено німфу Каліпсо у скорботній позі, ліворуч – Гермеса, що біжить.

Поряд з фігурними композиціями у склепі Деметри є багато зображень гірлянд, виноградних грон, квітів. Квітковий стиль, що знайшов вияв у малюнках цього та інших склепів, поширився на Боспорі в перші століття н. е. Іноді квітковими мотивами супроводжувались фігурні композиції, але часто квіткові зображення служили й самостійною темою розпису склепів (с. 66 – 68).

Голова Деметри. Фрагмент розпису склепу Деметри в Керчі. І ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 67.