Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 619:800 піксел

Кленовець. Церква Св. Трійці, 1896 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 222.

Кленовець Мукачівський район

Церква св. Трійці. 1896. (УГКЦ)

Перші словаки із словацького села Кленовець в окрузі Римавська Собота поселилися біля Фрідєшова в 1827 р. і назвали поселення Новий Кленовець. Невдовзі збудували євангелістський храм, фару і школу.

Коли сильна буря зруйнувала півсела разом із церквою, люди спорудили новий кам’яний храм св. Михайла, що був освячений у 1896 р. (за іншими даними, в 1902 p.). На початок XX ст. село налічувало всього 10 греко-католиків.

Після Другої світової війни словаки не схотіли миритися з більшовицьким режимом, і понад 1000 осіб виїхали в Чехословаччину. Храм у кінці 1940-х років перетворили на склад, вежу розібрали.

У 1990 р. селяни відремонтували колишній євангелістський костел, замовили новий іконостас, на вежі встановили три дзвони, з яких найбільший відлив у Празі в 1921 р. Арношт Дьєполд, середній, виготовлений Лайошем Ласло в 1885 p., передали з Грабова, а найменший датовано – 1891 p., походить з Грибівців.

У 1993 р. споруду освятили, і тепер вона діє як греко-католицька церква Св. Трійці. Служить у селі о. Іван Сливка.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 222.