2012 р. Заколядована безпека

Дерев’яна церква початку XVII століття в селі Кліцько відтепер має сигналізацію. Встановити її допомогли не посадовці, а пересічні львів’яни, які “заколядували” гроші під час різдвяних свят. Тоді вдалося зібрати трохи більш ніж чотири тисячі гривень, іще трохи коштів доклали представники обласного Товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК).

– Уже завершили монтаж сигналізації. Ідеться про протизламне та протипожежне оповіщення. Сигналізація фіксуватиме дим у приміщенні або проникнення туди та подаватиме сигнал, – розповів Андрій Салюк, голова ЛОО УТОПІК.

За словами ініціаторів акції, вибрати храм було нелегко. Претендентами на заколядовану сигналізацію стали близько 20 церков. Основними критеріями були давність та оригінальність сакральної споруди. «Церква в Кліцьку цілком могла би претендувати на внесення до Списку ЮНЕСКО, якби поряд не побудували великий сучасний храм», – зауважив А. Салюк. Пам’яткоохоронець зізнався, що вирішальну роль зіграла активність мешканців села та їхнє зацікавлення в збереженні святині.

– Кілька років тому в церкві сталася пожежа. Храм підпалили. Споруду вдалося врятувати тільки завдяки злагодженій роботі пожежників і тому, що в перші ж хвилини селяни почали гасити полум’я. Люди не були байдужі до долі церкви. Тому нам захотілось їм допомогти, – резюмує Андрій Салюк і додає, що це лише одна з перших схожих акцій для порятунку дерев’яних церков України.

Загалом на Львівщині є понад 600 дерев’яних храмів, які є пам’ятками архітектури. Управління охорони культурної спадщини ЛОДА встановило протипожежні сигналізації лише у 80 з них. Водночас за роки незалежності область втратила близько 90 дерев’яних церков.

Мирослава Іваник