Церква Різдва богородиці

Клячаново. Церква Різдва пр. богородиці, 1820 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 172.

Клячаново Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1820. (УГКЦ)

Назва села походить від слова “клячати” (ставати на коліна). Легенда пов’язує виникнення назви з моліннями людей навколішки за врожай, а ще сповіщає про церкву, яка колись запала під землю, і на її місці виникло озеро.

У 1692 р. село було філією Іванівців, ав 1733р. – філією Лохова, але вже мало власну дерев’яну церкву. Теперішню типову муровану церкву збудували на пагорбі Макош. Храм повернули греко-католикам, а неподалік, на цьому ж схилі стоїть маленька римо-католицька церква. Інша легенда розповідає про братів Маковеїв, яких мучили за Бога, а з кожної краплини їх крові розцвітав мак. Через це клячанівці вирішили збудувати турню церкви в формі стебла з маковою голівкою.

У 1992 р. церкву збільшили приблизно на 8 м, розбудувавши її в бік вівтаря. Будівельні роботи виконали Віллі Ліп та Михайло Соколович, а завершувальні – Юрій Бращайко та Михайло Сабов.

На турні вказано 1913 рік – очевидно, дату покриття бляхою. Дата над входом повідомляє про ремонт храму в 1958 р.

Старий стінопис перемалював О. Селіванов, він же ремонтував іконостас. Три дзвони встановили в окремій дзвіниці з металу.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 172.