2009 р. Пограбувано музей у Житомирській області: зникли 17 картин

Сергій Власюк

Дата: 04.02.2009

В ніч на 1 лютого 2009 року з Музею образотворчого мистецтва імені І. Д. Буханчука (село Кмитів Коростишівського району Житомирської області) було викрадено 17 картин. Злодії потрапили в приміщення музею через вікно.

Всього вкрадено 16 робіт таких художників як Грігор”єв С. А. (2 роботи), Непийпиво В. І., Налбандян А. А., Чегодар В. Д., Медвецька О. Ф., Медвецький М. В., Раппопорт Б. Н., Аракелян А. С., Чуйков Е. В., Байрамов Д., Ятченко Ю. Н., Яблонська Т. Н. (4 роботи). Сімнадцята з вкрадених картин була лише підробкою роботи художника Ст. Непийпива.

Це вже не перший інцидент, який стався у Кмитівському музеї. У 2004 році тут сталася підміна оригінальних експонатів копіями (підробками). Були підмінені деякі роботи Т. Н. Яблонської та В. І. Непийпива.

Кмитівськой Музей образотворчого мистецтва імені І. Д. Буханчука був створений у 1980 році зусиллями ентузіастів. Згодом туди передавалися деякі твори радянських художників з фондів Союзу художників та Міністерства культури.

На сьогоднішній день умови зберігання робіт в музеї абсолютно не відповідають вимогам української дійсності. Охорона в музеї була відсутня, а на численні звернення зберігачів про необхідність прийняти заходи і хоч якось захиститися від можливого пограбування реакції чиновників не було.

* * * * *

На Житомирщині із музею вкрадено 17 полотен. Фото пограбованих картин

В ніч з 31 січня на 1 лютого 2009 року з Музею радянського образотворчого мистецтва імені І. Д. Буханчука (село Кмітов Коростишевського району Житомирської області) було вкрадено 17 полотен. «Унікальна країна», де музеї грабують системно і безкарно. Злодії попали в приміщення музею вельми банально – через вікно.

Нагадаємо, що це не перший інцидент, що стався з Кмітовським музеєм. У 2004 році в ньому сталася підміна експонатів копіями (підробками). Були підмінені деякі роботи Т. М. Яблонської і В. І. Непийпиво

У цій справі був проведено слідство і навіть відбувся суд, в результаті якого звільнений з роботи колишній директор музею, а також знайдена справжня робота художника В. І. Непийпиво. Таким чином, в музеї виявилися дві майже однакові роботи. Одна з них – справжній пейзаж В. І. Непийпиво, друга – копія з цього пейзажу (підробка).

Дана копія і попала в число вкрадених полотен. Справжню роботу Т. М. Яблонської, яка в 2004 році була підмінена в Кмітовському музеї низькопробною підробкою, ніхто навіть шукати не став.

Кмітовський музей радянського мистецтва імені І. Д. Буханчука був створений в 1980-і роки зусиллями ентузіастів. Згодом туди передавалися деякі твори радянських художників з фондів Союзу художників і Міністерства культури. На сьогоднішній день умови зберігання робіт в музеї абсолютно не відповідають вимогам української дійсності.

Охорона, звичайно ж, в музеї відсутня, а на багаточисельні звернення охоронців про необхідність вжити заходів і хоч якось захиститися від можливого пограбування, реакції чиновників не надійшло.

P.S. Відмовки про відсутність коштів на фінансування охорони музеїв на тлі масового відкриття нових пам’ятників, створення «українських луврів», а також інших вкрай дорогих «проектів» виглядають цинічним знущанням. На превеликий жаль все, на що вистачає українських лідерів – це довгі і вельми витіюваті мови про необхідність відкриття – збереження – повернення народові його культурної спадщини (виголошувати слід з обов’язковою сльозою і тремтінням в голосі).

Дивлячись на все це, залишається лише ворожити, який музей пограбують наступним.

Джерело: “Музейний простір України”