2009 р. СБУ знайшла 11 картин, викрадених з музею на Житомирщині

Дата: 08.04.2009

СБУ знайшла картини, викрадені на початку лютого з музею Радянського мистецтва на Житомирщині. Сьогодні о третій ночі правоохоронці провели спецоперацію і виявили 11 із 17 зниклих полотен. Вони були на квартирі на околиці столиці, без рам, у поліетиленовому пакеті. Шість знахідок на звороті мають підписи відомих художників. Авторів решти ще з’ясовують. За попередніми оцінками експертів, серед знайдених полотен є й роботи Яблонської.

До музею предмети мистецтва повернуть згодом – від початку слідства і до остаточного вироку суду вони лишатимуться в міліції як речові докази. Решту вкрадених картин і злодіїв ще шукають. Поки що затримали лише одного чоловіка, якого підозрюють у причетності до пограбування.

Марина Остапенко, речниця Служби безпеки України: Ця особа є 35-річним громадянином України, який притягався до кримінальної відповідальності за переховування, зберігання наркотиків і вже був судимий. Освіта в нього, скажемо так, є близька до культурної. Він закінчив один з вищих навчальних закладів саме в галузі культури.

У ніч на 1 лютого 2009 року з Музею радянського образотворчого мистецтва імені І. Д. Буханчука в селі Кмитів Коростишевського району Житомирської області було викрадено 17 полотен відомих художників.

Джерело: СТБ