2009 р. Реконструюють Лінію Арпада

Сніжана Русин

Дата: 08.10.2009

У селі Колочава Міжгірського району Закарпаття реконструюють історичний об’єкт – Лінію Арпада. Утілювати свою давню ідею взявся народний депутат України від НУ-НС Станіслав Аржевітін. Йому допомагає художник із села Синевир Василь Шиндра.

У лісах на околиці Колочави збереглися 28 залізобетонних бункерів часів Другої світової війни. Вони входили до історичної оборонної Лінії Арпада, збудованої угорськими військовими. Станіслав Аржевітін планує перетворити їх на туристичний об’єкт.

– Тепер ми збираємо по архівах необхідну інформацію, – розповідає Шиндра. – Хочемо дізнатися, якими бункери були насправді. Деякі з них добре збереглися, а деякі поруйновані вибухами, часом. Реконструюватимемо найперше ті, що в хорошому стані. У тих приміщеннях, де в роки війни були казарми, облаштуємо готель. Ті бункери, де були їдальні, перетворимо в кав’ярні. Аржевітін пообіцяв забезпечити їх старовинним посудом, котрим користувалися вояки. Реконструкцію бункерів почнуть навесні.

Станіслав Аржевітін народився в Колочаві. Родичів у селі Аржевітін не має, приїжджає сюди раз-два на місяць. Народний депутат відкрив у Колочаві три музеї, кредитну спілку, сільську лазню, школу вівчаря.

Джерело: “Газета.ua”