Костел св. Ігнатія Лойоли (№ 18)

(Вул. І. Франка, 18). Фото Д. Я. Вортмана, квітень 2018 р.

У 1887р. коломийці-латинники надіслали листа до церковної влади з проханням побудувати новий костел єзуїтів.

Наріжний камінь костелу отців єзуїтів посвячено 2 серпня 1896 р. у день святого Ігнатія – покровителя однойменного ордену. Будівництво храму велося за ескізами інженера Н.Кжичковського, проектанта Народного дому в Коломиї.

Будівництво костелу завершено 31 жовтня 1897 р. Вже 12 грудня священик Голамбек з дозволу римо-католицького архієпископа Львова Моравського посвятив дзвони.

Відразу ж після відкриття, костел отців-єзуїтів стали називати „панським”, на відмінну від парафіяльного. Тобто таким, прихід якого складали середні та вищі прошарки польського коломийського суспільства.

При храмі діяли різні церковні братства, отці-єзуїти володіли величезною книгозбірнею стародруків та книжок багатьма мовами, нотними виданнями. Частину колись багатої єзуїтської книгозбірні віднайшли лишень 1990 р. і передали музею історії міста.

Після Другої світової війни храм закрили, а з 1950-х рр. костел перетворили на складські приміщення промислових товарів різного призначення, зокрема меблів.

Лишень в 1990 року костел повернули римо-католицькій громаді міста, а в головному вівтарі встановили посвячену копію чудотворного образу Пресвятої Діви Марії з довоєнного парафіяльного костелу.