Ощадна каса (№ 27)

Ощадна каса (№ 27)

Розмір зображення: 800:576 піксел

(Вул. Театральна, 27). У 2018 р. – Народний дім (районний будинок культури). Фото Д. Я. Вортмана, квітень 2018 р.

Будинок, в якому на даний час знаходяться Коломийський міський будинок культури „ Народний дім ” був побудований в 1893 році. В цьому приміщенні була „каса щаднича”. В її просторому конференц-залі часто виступали українські митці: співачка С.Крушельницька, артистка М.Заньковецька, композитори М.Лисенко, Д.Січинський, письменники В.Стефаник і Н.Кобринська, часто проходили концерти і урочисті вечори місцевої інтелігенції.

В 1912 році І. Франко читав тут свою поему „Мойсей”. Це був останній приїзд Каменяра в Коломию.

В 1911 році коломияни в цьому приміщенні урочисто відмічали 100-річчя з дня народження українського поета-просвітителя, одного із членів гуртка „Руська трійця” Маркіяна Шашкевича.

МБК „Народний дім” являється загальноміським центром культурно-мистецької роботи і всього суспільно-політичного життя міста. Він є центром розвитку всіх жанрів самодіяльного мистецтва.

В МБК „Народний дім” відзначаються державні та професійні свята, проводяться тематичні вечори, вечори – зустрічі, ювілейні вечори, лекції та конференції, концерти, виставки, огляди-конкурси, фестивалі. Такі фестивалі, як „Зорепад” (дитяча народна творчість), музичний фестиваль ім. А. Кос-Анатольського вийшли далеко за межі міста і набули масштабів Всеукраїнських фестивалів.