2008 р. Правдиві факти про перепоховання у Комарному

Директор КП ЛОР «Доля», кандидат історичних наук Ярослав Онищук

Дата: 01.12.2008

У зв’язку зі спробами певних кіл створити політичний скандал навколо перепоховання останків військовослужбовців у м. Комарному Львівської області, подаємо офіційне повідомлення установи, яка проводила ексгумаційні дослідження:

* * * * *

Комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля» було створене відповідно до рішення сесії Львівської обласної ради № 125 від 29 листопада 2006 р. Мета діяльності підприємства – проведення пошуку, дослідження, ексгумації і перепоховання осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн.

За час діяльності (з серпня 2007 р.) віднайдено, здійснено ексгумацію і перепоховання стрільців Української Галицької Армії у с. Малехів Жовківського р-ну (листопад 2007 р.), вояків Української Повстанської армії у с. Товарна (вересень 2007), і Терло (вересень 2008 р.) Старосамбірського р-ну, червоноармійців, які померли у фашистському концтаборі у Луцьку (близько 400осіб) (грудень 2007 р.), солдатів Червоної армії, які загинули у червні 1941 р. біля с. Лешнів Бродівського р-ну Львівської обл. (серпень 2008 р.), героя Радянського Союзу Чічіко Бенделіані у с. Голоби Волинської обл. (травень 2008 р.), стрільців Карпатської України у с. Верб’яж Закарпатської обл. (жовтень 2008 р.), встановлено пам’ятний знак на цвинтарі жертв політичних репресій у с. Червоне Золочівського р-ну Львівської обл. та ін.

З 17 до 29 листопада 2008 р. КП ЛОР «Доля» проводило ексгумаційні дослідження на військовому цвинтарі у м. Комарно Львівської обл. на підставі рішення сесії Комарнівської міської ради, а також дозволів Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій №1/13/02/2008 від 15.08.2008 р. та Державної служби з питань національної культурної спадщини №22-91-П/08 від 30 вересня 2008 р. У результаті проведених робіт було встановлено наступне:

1.Вищезазначене військове кладовище виникло внаслідок поховання там солдатів та офіцерів військ НКВС, а також комсомольських і партійних активістів, які загинули на території колишнього Комарнівського р-ну в боротьбі з ОУН-івським підпіллям у 1944-1949 рр.

2.У післявоєнний час на кладовище було перепоховано останки 36 військовослужбовців 92-го Перемишльського пограничного загону, які загинули в околиці м. Комарно 29-30 червня 1941 р. Серед виявлених матеріалів – армійські казанки, фляги на воду, ложки, противогаз, петлиці старшого лейтенанта, а також солдатський ідентифікатор з вкладнем на прізвище Куликов Олександр Осипович, 1916 р.н.

3.Загальна кількість ексгумованих останків – 76. Із них 40 – військовослужбовці військ НКВС, комсомольські та партійні активісти (39 чоловічих та 1 жіночий скелети), 36 – солдатів 92-го Перемишльського прикордонного загону. Визначення проведено на основі інформації з надмогильних плит, супровідного матеріалу, характеру тілопокладення, видів поранень тощо).

4.Ексгумацію останків двох загиблих (лейтенанта Яреми М.І. та секретаря райкому партії Колодія І.М.) проведено в присутності їхніх родичів, яким вони передані для подальшого перепоховання.

Процес досліджень проведено з дотриманням Законодавства України, «Тимчасового порядку здійснення Тимчасового порядку здійснення на території України пошуку, ексгумації та перепоховання останків осіб, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, і впорядкування місць їх поховання» та моральних норм. Хід робіт зафіксовано на фото- і відеоапаратуру.

Перенесення останків на міський цвинтар відбудеться за християнським обрядом із участю священиків різних конфесій. На могилі буде встановлено відповідний пам’ятний знак з християнською символікою та меморіальною дошкою з прізвищами перепохованих.