1967 р. Історія українського мистецтва

Цікавим з цього погляду зразком українського мистецтва XVI століття є церковна лава з села Комарно, що на Дрогобиччині. Вона складається з двох основних частин: передньої – фасаду з пюпітром і задньої – високої спинки. Значна висота лави і її спинки надає виробові монументального вигляду. Передня стінка має досить міцний високий цоколь і поділена на три квадратні секції, що відповідають числу сидінь лави. Світлого тону фільонки, декоровані інтарсією, контрастують з темним гладеньким обрамленням, яке, в свою чергу, розділене вертикальними поясами, також прикрашеними інтарсією. Подібно оздоблено і задню стінку (спинку) лави. Обидві стінки завершуються вертикальними декоративними елементами, виточеними у вигляді стилізованих квіткових чаш.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 419.