Церква Христа царя

Церква Христа царя

Розмір зображення: 800:559 піксел

Кендерешів. Церква Христа Царя, 1901 р. і дзвіниця. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 154.

Дерев’яна церква Христа царя 1901 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Кендерешів (Коноплівці) Мукачівський район

Церква Христа Царя. 1901. (УГКЦ + РКЦ)

Найдавніша згадка про церкву походить з 1649 р. З 1692 р. село було філією Підгорян.

Теперішня маленька церква і дзвіниця розташовані на мальовничому пагорбі. Церкву спорудили спільними зусиллями греко-католиків та римо-католиків (місцевих німців) за ініціативою тодішнього старости Василя Хайнаса і досі вона служить обом конфесіям. У 1948 р. церкву передали православним, а в 1991 – повернули колишнім власникам.

Перед церквою стоять три хрести. Найдавніший поставили в 1901 р. Йосип Нідер з дружиною в день освячення церкви. З правого боку стоїть хрест, який у 1948 р. зруйнували і кинули в рибник. Знайшов його житель села І. Мозер. Третій хрест стояв на горі Кендерешова і теж був зруйнований. Зберіг його В. Вайс.

На дзвіниці – три дзвони, вилиті в 1828, 1868 та 1896 роках. І церкву, і дзвіницю збудували з дерева, але зруби стін вкрили шаром тиньку, а дахи церкви і всю дзвіницю оббили бляхою. Можливо, це зробили в 1966 р. Обслуговує громаду о. Гаврило Муха.