Пологовий будинок (№ 98)

Віктор Мойсеєнко

Пологовий будинок і дитяче відділення лікарні залізничників, 1956 (архіт). Вул. Садова, 98.

Лікарня залізничників станції Конотоп створена, приблизно, на поч. 20 ст. До того часу відносяться її перші будівлі. Структура лікарняного комплексу з плином часу розвивалась, з’являлись нові корпуси. Одна з найбільш цікавих в архітектурнохудожньому відношенні новобудов перших років після Другої світової війни – пологовий будинок і дитяче відділення. Суттєвій перебудові будівля не підлягала. Використовується за прямим призначенням.

Корпус займає рівну периферійну ділянку на території лікарні, неподалік головного (нині хірургічного) корпусу. Чоловим фасадом він обернений до пішохідної дороги, що простягнулась вздовж будинку. Ділянка оточена доволі густою високорослою зеленню.

Будинок має просту прямокутну конфігурацію в плані, підвал і два поверхи. Він поділений на дві, майже рівн, частини, в яких розміщені пологовий будинок і дитяче відділення. Вони мають самостійні входи, вестибюлі, сходи. Система розпланування коридорна з двобічним розташуванням кабінетів і палат. Підвал використовується для технічних і господарчих потреб. На першому поверсі – головні і господарчі входи, вестибюлі, гардероби, кабінети лікарів, палати, приміщення адміністрації, туалети; на другому – палати, їдальня з кухнею, туалети. У торцевій частині дитячого відділення влаштована веранда.

Екстер’єр будинку, особливо його головний (повздовжній) фасад, вирішено з дотриманням деяких принципів архітектури класицизму. Загальна композиція симетрична, два входи підкреслені порталами з напівколонами, середня частина будинку має пілястри і увінчується карнизом. Гладенькі потиньковані стіни пофарбовані в жовтий колір. Деталі, що виступають, – білі.

Підмурки, стіни і деякі перегородки – цегляні, міжповерхові перекриття – залізобетонні, підлога – дощата та із метласької плитки, крокви даху – дерев’яні, покрівля – шиферна. Опалення – центральне. Конструктивна схема трипрогінна з чотирма повздовжніми несучими стінами.

Будинок має історико-архітектурну цінність як приклад використання традицій класицизму. Незаперечні і його архітектурно-художні якості.

[Літератури не виявлено.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 490 – 491.