Жіноча гімназія (№ 14)

Віктор Мойсеєнко

Головний корпус жіночої гімназії, 20 ст. (архіт). Вул. Виконкомівська, 14.

У середовищі об’єкт відіграє композиційну роль першочергового значення. Об’єкт знаходиться в історичному середмісті. Розпланувальна система, в якій знаходиться об’єкт має регулярний характер. Конфігурація будівлі підтримує периметральну забудову кварталу, що була характерною для центральної історичної зони міста. Має значний зоровий фронт по пр. Леніна та вул. Соборній. Поряд розташована вільна від забудови територія, що підкреслює значимість пам’ятки.

Рел’єф кварталу, де знаходиться будівля, спокійний, має допустимий ухил; за типом рослинності – дерева, квіти, трави; за породами дерев – листопадні (береза, каштан, липа).

Навчальний заклад. Планувальна система – коридорна двобічна. Габаритні розміри в плані: 61 х 33 м, висота 12,4 м (8,9 м), загальна площа – 2670,5 кв. м. Площа забудови – 1142,1 кв. м. Будівельний об’єм 11355 м куб. Будівля має два корпуси. Перша секція двоповерхова, друга – триповерхова з підвалом. Планувальна система – коридорна двобічна. Прибудова навчального корпусу в 1961 носить дисгармонуючий характер. Твори мистецтва відсутні.

На території об’єкта розташовані: навчальний корпус, тир, сарай, вбиральня, спортивний майданчик. Технічний стан будівлі задовільний. Акт обстеження технічного стану від 21 липня 2010 № 2.

Конструктивна схема – несучі повздовжні стіни, перекриття – по дерев’яних балках, залізобетонні плити; фундамент – цегла, зовнішні стіни та перегородки – цегла, дах – стропильний дерев’яний, покрівля – азбоцементні хвилясті листи, підлога дощата.

Автономне опалення, централізований водогін, централізована каналізація, радіофікація, природно-витяжна вентиляція, електропостачання та електроосвітлення від міських мереж електропостачання. Майнова цінність не визначена.

[Літератури не виявлено.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 468.