Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Косино Мукачівський район

Церква св. пр. Іллі. 1912. (УПЦ)

У 1649 р. в селі був священик. Дерев’яну церкву св. Миколи з одним малим дзвоном згадують у 1733р., коли священиком був Іван Рогач. Оскільки стара церква занепала внаслідок різкого зменшення населення, в 1747 р. з дозволу поміщика громада послала Федора і Петра Лендєлів збирати необхідні кошти для спорудження нової церкви, однак великого успіху вони не досягли.

У 1778 р. згадують покинуту стару дерев’яну церкву, присвячену Пресвятій Богородиці. Наступний спогад про стару дерев’яну церкву належить до 1881 р. Ця церква зберігалася після зведення мурованої, а приблизно у середині 1920-х її, як переказують, передали в інше село (згадують Климовицю).

Церкву в Косині встиг сфотографувати Ф. Заплетал у 1921 p., але підпис під світлиною зроблено про те, що вона євангелістська.

Землю під спорудження мурованої базилічної церкви значно нижче старої церкви виділив селянин Ковбаско. Організував і вів будівництво тодішній староста села Федір Желізник, а куратором був Михайло Дзямко. За спогадом Петра Русина, перша служба в новій церкві, спочатку присвяченій св. Миколаю, відбулася 1914 року.

Дехто твердить, що іконостас перенесли зі старої церкви, інші вважають, що до нової церкви було зроблено новий іконостас, але ікони вже перемальовано. Останній зовнішній ремонт було проведено в 1985 р. Дзвони спочатку були на турні, але їх, крім малого, забрали в Першу світову війну.

На початку 1930-х років перед церквою збудували одноярусну каркасну дерев’яну дзвіницю. Великий дзвін відлито ужгородською фабрикою “Акорд” у 1932 р. На малому, принесеному з Ужгорода місцевим силачем Василем Заревою, написано: “Акорд” фабрика звонов т-во Ф. Ганича в Ужгороді 1936”.