Військовий цвинтар на вул. Прандоти

Військовий цвинтар по вул. Прандоти (Cmentarz wojskowy przy ul. Prandoty w Krakowie).

На цвинтарі наявна кватера радянських солдат, які загинули в боях під Краковом. Серед похованих тут пілот Червоної армії з Кіровоградщини, що загинув у боях за Краків у квітні 1945 року, сержант бомбардувальної авіації Іван Кобилянський – герой Радянського Союзу (1921-1945) (50.078533°, 19.955417°). Спочатку був похований біля фортечної стіни Кракова біля барбакану.

Поховання Івана Кобилянського – пілота-бомбардувальника Червоної армії. Фото 2021 р.
Поховання Івана Кобилянського – пілота-бомбардувальника Червоної армії. Фото Івана Парнікози, 2021 р.

На території кватери радянських солдат розміщено кам'яні стели з прізвищами загиблих, серед яких судячи з прізвищ багато українців. Тут, зокрема, поховані гвардії-підполковник Сошенко Петро Сергійович (1916-1945), майор Корочинський Олександр Романович, майор Лук’янів Василь Васильович, ст. лейтенант Улянич Григорій Михайлович, гв.-майор Луценко Андрій Акимович, Фесенко Кирило Миколайович, червоноармієць (ч-а) Войтович Михайло Титович, ч-а Бондаренко Микола Яковлевич, старший сержант Карпенко Леонід Кузьмич, Зотов Павло Петрович, ч-а Ханцанюк Василь Іванович, ч-а Довгополюк Марк Маркович, ч-а Тарасов Віктор Костянтинович, ч-а Авдієнко Григорій Федорович, ч-а Кондратюк Іван Степанович, ч-а Василик Іван Тимофійович, ч-а Шкребняк Василь Андрійович, сержант Дорошенко Іван Іванович, ч-а Гладченко Павло Семенович, майор Неіжко Петро Михайлович, ч-а Герасимчук Михайло Процевич, ч-а Береза Степан Васильович, ч-а Нестерюк Василь Лазоревич, ч-а Антощук Петро Кирилович, ч-а Зинченко Сергій Ісакович, ч-а Гирняк Степан Михайлович, ч-а Оборонко Євдоким Корнійович, ч-а Веклюк Микола Ілкович, ч-а Адамчук Василь Олексійович, ч-а Мельник Андрій, Кучма Семен Ілліч, ч-а Пробеняк Н., ч-а Небратенко Д.И., ч-а Плеленко Анатолій Петрович, ч-а Вирубак Олексій Фролович, ч-а Логвиненко А.Е., ч-а Лащук Григорій Іванович, ч-а Придатченко А.Н., ч-а Короляк Петро Семенович, ч-а Порожняк Геннадій Андрійович, ст.-лейтенант Малієнко Микола Пилипович, єфрейтор Кригорчук Іван Данилович, ч-а Тищенко Тимофій Макарович, ст. сержант Назарчук Андрій Данилович, ч-а Чапрань В.М., ч-а Дащенко Ф.Е., ч-а Божук І.С., ч-а Худяков Петро Ілліч, ч-а Грицак Ф.М, ч-а Громченко Іван Васильович, ч-а Резенко Микола Макарович, ч-а Глушко Григорій Ф., ч-а Петренко П.М., ч-а Максименко К.А., ч-а Щур І.Ф., ч-а Гасяк В.І., ст. –лейтенант Немченко Семен Михайлович, ч-а Скрипник Михайло Евтрапович, ч-а Михайлюк Степан Архипович, ч-а Миколайчук М.І., ч-а Борозинець М.І., Окиш Йосип Васильович, Овчарук Микола Олексійович, ч-а Максимчук Н., ч-а Прокопчук В., ч-а Омельченко Н., ч-а Михаленко М.М., Дрючало Павло Федорович, ч-а Стермощук Михайло Денисович, ч-а Ткаченко Іван Єгорович, Гриценко Григорій Михайлович, Левяк, ч-а Дорошенко Василь Макарович, ч-а Слободян Василь Ількович, ч-а Касьян Євдоким Микитович, лейтенант Кирпа Євдокія Андріївна, ч-а Бондаренко Іван Тимофійович, ч-а Старучан Федір Іванович, ч-а Шеметенко Е.Е., ст.-лейтенант Коваленко Н.И., мл-сержант Горобець Сергій Володимирович, ч-а Овчарук Олексій Йосипович, ч-а Муляр Яков Олександрович, ч-а Кривчук Борис Іванович, ч-а Шуренко Володимир Омелянович, мол.-сержант Василишин Петро Федорович, ч-а Лаврук Іван Йосипович, ч-а Осташко Антон Григорович, старшина Кравченко Григорій Лаврентійович, ч-а Ящук Федір Григорович, Красько Павло Михайлович, Головенко Михайло Дмитрович, ч-а Юхимук Семен Васильович, ч-а Котенко Микола Дмитрович, ч-а Котенко Михайло Андрійович, ч-а Кульчицька Марія Леонтіївна, ч-а Постика Василь Петрович, Рибак М.Н., Діброва Г.К., ч-а Боришполець Н.М., ч-а Омельченко А.Р., сержант Лесняк М.Т., ч-а Полтава І.С., ч-а Мартиненко С.І., ч-а Хіленко А.М., ч-а Сакаль С.Н., ч-а Тимошенко М.Г., ч-а Гаврилюк Степан Микитович, ч-а Кравченко Григорій Яковлевич, ч-а Дулеба Б.Г, єфрейтор Юренко Микола Дмитрович, ч-а Савчук Михайло Миколайович, ч-а Пашенко І.І., ч-а Михайличенко М.М., ст. сержант Даниленко Н.А., мол. сержант Вдовиченко П.С., ч-а Демченко П.С., ч-а Ярмоленко В.Г., ч-а Олександрук Єфим Васильович, ч-а Придан Семен Ісакович, ч-а Маричук Григорій С., ч-а Цицол К.М., ч-а Волкогон А.С., ч-а Дереза Г.Г., ч-а Риженко Д.Д., Емельяненко В.І., ч-а Павленко К.І., ч-а Рубан Іван Яковлевич, ч-а Сідоренко Микола Ілліч, ч-а Валюк Степан Васильович, ч-а Куш, ч-а Давидюк Ф., ч-а Цатюхин І., ст.-с. Суятин І.К., ст.-л. Брндаренко Е.В. ч-а Щербатий Н.Г., ч-а Максим К.С., ч-а Голобин П.Я., ч-а Мурейко Іван Михайлович, Минало Михайло Степанович, ч-а Ушенко Григорій Якович, ч-а Копитко Іван Лук’янович, ч-а Близнюк Іван Микитович, ст-лейтенант Дудник Марія Дем’янівна, ч-а Бикуза Олександр Йосипович, ч-а Губчак Іван Васильович, ч-а Бабюк Микола Матвійович, ч-а Адамчук Василь Олександрович, ч-а Будний Омелян Степанович, Анасейчук Василь Петрович, Артеменко Іван Арсентійович, ч-а Тихий Олексій Григорович, ч-а Щербань Іван Миколайович, сержант Шевченко Іван Яковлевич, ч-а Кальченко Савелій Андрійович, ч-а Худяк Степан Степанович, ч-а Коваш Іван Микитович, ч-а Ткаченко Іван Іванович, ч-а Говорун Петро Іванович, ч-а Кулиш Захарій Ісаєвич, ч-а Веклюк Микола Ількович, Пацюк Василь Іванович, Мелиш Мефодій Степанович, ч-а Кавун Сергій Михайлович, Мишак Петро Іванович, ч-а Лешенко П.П., ч-а Бурикин Микола Васильович, ч-а Пономаренко Гаврило Кирилович, ч-а Роговец Н.Г., ч-а Рило Пантелей Васильович, ст. лейтенант Соломаха Т.Т., єфрейтор Якобчук Г.М., лейтенант Білоус М.І., ст. лейтенант Ященко Ф.П., єфрейтор Зотов А.А., ст. лейтенант Слободченков Іван Степанович, ч-а Іващенко Петро Іванович, ч-а Ткач Іван Васильович, сержант Олейник Олексій Кондратович, ч-а Корда Іван Родіонович, ч-а Швець М.Н., мол. сержант Процук Т.П., р.и. п/ар Дудник В.Ш., Авраменко С.М., ч-а Негура Василь Іванович, ч-а. Стрельчук Володимир Федорович, ч-а Максименко Микола Сергійович, Шевчук Микола М., ч-а Ющенко Максим Олександрович, Таран І.С., Паламар, Кавчук А.І (нерозбірливо- можлива помилка), Горбач М.Л., Мартиняк С.П., Косинчук А.Л., Герасимяк В.В., Гринчук Д.Д., Нанчук Н.Г., Робак І.В., Блисюк С.С., Шуляженко І.Т., ч-а Ухоль І.М., Бондарь, мл. лейтеннат Немченков Борис Васильович, ч-а Галузинський Микола Кононович, ст. сержант Мезина Ольга Андріївна, ч-а Клименко Г.С., ч-а Ткаченков Іван Пилипович (список не повний).

Поховання Василя Мельника (1914-1969) – магістра права, полковника польського війська, відзначеного хрестом Грюнвальда, координати поховання: 50.078017°, 19.955217°.

В 2019 р. Євген Місило ідентифікував розміщення поховань українців-в’язнів концтабору Явожно, які були визнані особливо небезпечними і розстріляні в краківській в’язниці Монтелюпіх. Знайдено могили 49 страчених на Раковицькому цвинтарі та на військовому цвинтарі по вул. Prandoty. Місцем поховання розстріляних українців на військовому цвинтарі є сквер у північній частині цвинтаря, званий «Під парканом». Згідно з цвинтарною документацією, тут поховано кількадесят осіб, здебільшого німців, засуджених до смертної кари і страчених за військові злочини. Поховання могли здійснюватися в різних пунктах вздовж паркану цвинтарної огорожі, однак найбільше в місці, де тепер встановлені два туалети ToyToy. Тут поховані:

Вербовий Владислав (Werbowy Władysław), s. Teodora i Ireny, ur. 22.07.1920 r. w Korniach, pow. Tomaszów Lub. Дата смерті: 13.11.1947 r. Дата поховання: 5.05.1948 r. Тіло привезено з Кафедри описової анатомії Ягеллонського університету.

Мачишин Михайло (Maczyszyn Michał), s. Kseni Maczyszyn, ur. 5.04.1927 r. w Grąziowej, pow. Przemyśl. Дата смерті: 9.07.1947 r. Дата поховання: 5.05.1948 r. Тіло привезено з Кафедри описової анатомії Ягеллонського університету.

Тут, імовірно, знаходиться могила Стефана Барана, с. Зиґмунта і Катерини, нар. 26 квітня 1921 р. в Цетулі, пов. Ярослав, засудженого до 10 років ув’язнення, який помер у Монтелюпіх 11 жовтня 1952 р. Вона знаходиться, правдоподібно, під парканом цвинтарної огорожі при вулиці Prandoty.

На цьому ж цвинтарі похований також Олександр Курилло (Aleksander Kuryłło, 1930-2006) – український діяч кола УСКТ (потім ОУП) у Кракові. Збирач української спадщини Лемківщини. Співзасновник та голова Освітнього товариства імені Богдана Нестора Лепкого, співорганізатор пікетів та протестів з метою повернення церкви св. Норберта в Кракові. Поле LXXXIV, ряд 4, могила 39.

На військовому цвинтарі в полі 6 знаходиться поховання Качоровських-Войтил – дідів та батьків Яна Павла ІІ. Фелікс Качоровський (1849-1908) – батько Емілії (1884-1929) – матері Іоанна Павла ІІ з дому Качоровської, як двадцятирічний ремісник і грекокатолик втік від переслідувань на Холмщині в підвладному Росії Польському королівстві до Галичини – м. Біла-Краківська. Оженився з Анною Марією Шольц. Переїхав з родиною до Кракова, де оселився на вулиці Dluga. Помер у віці 59 років, як свідчить запис в книзі парафії св. Флоріана (Parafia grekokatolicka.., 2018).

Поховання Качоровських-Войтил на військовому цвинтарі в Кракові. Фото з Вікіпедія

Parafia grekokatolicka w Krakowe. Przeszłość i teraźniejszość. 2018 -73 c. oraz foto

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».

«Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах»