Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Фото Стефана Таранушенка. 1910-і рр. (?) Опубліковано 16.08.2021 р.

Церква (дерев.) мала план у вигляді чотирикутного бабинця, чотирикутної нави та шестикутного вівтаря [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 66, 305].

Церква була в 1710 – 1718 рр. Про неї пише Ілля Турчиновський [Укр.література 18 ст. – К.:1983 р., с. 574].

В 1760 р. маляр Києво-Печерської лаври Дорофей Колосовський уклав контракт на виконання іконостасу в с.Попова Гора [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 138].

Біля 1760 р. київський маляр Лук’ян Петрович Торабиновський уклав з Києво-печерською лаврою контракт на малювання іконостаса для с.Попова Гора [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 168].

В 1784 р. іконописець Стародубівський виконав новий іконостас церкви [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 164]. Не факт, що Стародубівський – прізвище; може бути, що місце жительства майстра.

Збудована в 1788 р.