2008 р. Археологи знайшли старовинний горщик із коноплею

Юлія Міхно

Дата: 13.10.2008

Із липня на місці будівництва майбутньої багатоповерхівки по вул. Коцюбинського, 4 у Кременчуці (Полтавщина) тривають розкопки Преображенської церкви, кузні та хати XVIII ст.

Згідно із законодавством перед початком будівництва або під час спорудження котловану для житлових чи господарських об’єктів проведення наглядових археологічних робіт на таких місцях обов’язкове.

– Ми не сподівалися, що натрапимо на археологічні знахідки. Це територія колишнього передмістя козацького Кременчука. Тому замість фундаментальних досліджень планували провести лише наглядові, – розповідає заступник директора науково-дослідного центру ”Охоронна археологічна служба України” Інституту археології 51-річний Олександр Супруненко з Полтави.

Коли рили котлован, натрапили на стародавній рів, що був навколо передмістя. Знайшли частину фундаменту із гранітних каменів колишньої дерев’яної Преображенської церкви. Вона будувалася в 1750-1751 роках. Храм існував до 1830-х, коли його розібрали. Із часом на тому місці звели кафедральний собор. Під ним виявили кілька поховань, на яких знайшли натільні хрестики, кераміку, прикраси, гострильні бруски, залізний утримувач факела, кулі, ножі, цвяхи й інші речі побуту.

Неподалік археологи виявили рештки житлової дерев’яної будівлі середини XVII ст. Споруда розмірами 3х5 м стояла на гранітних глибах. Поряд із приміщенням – кілька господарських ям. В одній із них, крім битої кераміки, знайшли горщик у гарному стані. Він був накритий тарілкою 300-річної давнини.

– У горщику було щось схоже на кашу. Роздивилися – то насіння, – каже Супруненко. – Наукові дослідження показали, що в посудині було замочене насіння коноплі. Імовірно його використовували для виготовлення тканини та залишили для посіву.

Одне із найцікавіших відкриттів – у центрі котловану. Там між двома ровами на невеликому виступі у XVIII ст. була кузня. Знайшли знаряддя роботи коваля, шматок ковадла, молотки, багато різних замків, які, скоріше за все, ремонтував коваль. Серед сміття в господарській ямі археологи знайшли чимало битих черепків від чашок і блюдець для кави й чаю, популярних на той час. Частина посуду була із турецької майстерні з міста Кютахья.

Також виявили кістки чоловіка, якого вбито круглою свинцевою кулею.

За час розкопок археологи знайшли понад 300 експонатів. Їх передали до Кременчуцького краєзнавчого музею.

Джерело: “Газета по-українськи”