2008 р. Парк Миру в Кременчуці мілітаризують

Олександр Курилов

Дата: 30.07.2008

Один танк – Т 64 А, один літак МІГ- 23, одна самохідна артилерійська установка великого калібру, одна бойова машина піхоти, один міномет, гармата Д20, гармата М 30, міномет… Усього – 15 одиниць військової Б/у техніки незабаром з’являться у кременчуцькому парку Миру.

Головним експонатом новоствореного музею зброї під відкритим небом стануть танк (який ще необхідно привезти з Києва) та літак (який слід притягти з Дніпропетровська). Яким саме бути парк і за скільки купили у Міністерства оборони не такі вже й старі музейні експонати, сьогодні розповів ініціатор створення музею, голова Автозаводської районної ради Володимир Коваленко.

За його словами, всі експонати нині знаходяться на зберіганні у продавців, а військову техніку взяли у збройних частин, які свого часу звільняли Кременчук від фашистських окупантів у 1943 році. Офіційне відкриття музею планується провести 29 вересня – на День міста. Сьогодні ж бульдозер розчищає в парку місця для армійських зразків техніки, яку, за рекомендаціями фахівців полтавського університету імені Кондратюка, виставлять півколом.

Проте існує й одна проблема. Це, за Володимира Коваленка, така – Прем’єр Юлія Тимошенко заборонила будь-яку безоплатну передачу військового майна. Та в Міністерстві оборони нині готується спеціальна директива, аби всю техніку можна було доправити до Кременчука. За словами Володимира Коваленка, сьогодні в школах району вже пройшов перший етап, за яким учні вивчали історію військових частин, що звільняли місто від фашистських загарбників.

До речі, придбання танку новому музею обійшлося у 21 тисячу гривень. Проект нового музею, який зробили в Полтаві – 60 тисяч грн. Очікується, що новий музей буде відкрито вчасно. Для його відкриття Володимир Коваленко сьогодні запросив міського голову Миколу Глухова та депутатів міськради.

Джерело: “Новини Полтавщини”