Фрагмент віка кам’яної скриньки

Розмір зображення: 800:461 піксел

З Галича походить немало чудових зразків і художнього різьблення на камені. Під час розкопок у єпіскопській частині міста знайдено багато кам’яних різьблених деталей з рослинним і звіриним орнаментом – елементів оздоблення білокам’яного храму. Одним з кращих зразків різьблення є фрагмент віка скриньки, знайдений під час розкопок житла на галицькому Підгородді в 1951 році. Віко вирізано з тонкої платівки світлого сланцю. На ньому в овальному обрамленні, що складається з двох вузьких бордюрів, вміщено зображення лева з пишною в завитках гривою і стилізованим у вигляді пальметки хвостом, закинутим на спину. Близьке за стилем і формою зображення лева зустрічається в скульптурному оздобленні Дмитріївського собору у Владимирі, а також у різьблених прикрасах Георгіївського собору в Юр’єві-Польському, на стінах храму Покрова на Нерлі, на лаврських шиферних рельєфах з Києва і особливо на київських пластинчастих браслетах, виконаних контурною черню на сріблі. Очевидно, цей мотив саме з Києва поширився як на Галич, так і на владимиро-суздальські землі, хоч раніше він був запозичений Києвом з візантійського мистецтва (с. 390).

Фрагмент віка кам’яної скриньки, Галич (с. Крилос Івано-Франківської обл.). XII ст. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 383.