2008 р. Вчені говоритимуть про долю галицького Успенського собору

Дата: 10.10.2008

Сьогодні-завтра на міжнародній науковій конференції в Галичі вчені говоритимуть про долю галицького Успенського собору 12 ст.

У Галичі сьогодні, 10 жовтня, о 10.00 в Народному домі міста Галича Івано-Франківської області розпочала свою роботу дводенна міжнародна наукова конференція “Галич і Галицька земля в державотворчих процесах України”. 0 14.00 в районній бібліотеці – “круглий стіл” на тему “Галицький Успенський собор: проблеми та перспективи”. Секційні заняття проходитимуть в Національному заповіднику “Давній Галич”. Про це 10 жовтня повідомив власкор ЗІКу.

З доповіддю “Княжий Галич в історії України” виступить член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук з міста Києва Володимир Баран.

“Галицьке князівство на Нижньому Дунаї”- такою буде тема виступу доктора історичних наук, професора Львівського національного університету імені Івана Франка Леонтія Войтовича. Кандидат історичних наук, доцент Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Богдан Гаврилів розкриє тему вшанування короля Данила Галицького в Польщі; завідувач історичного відділу Національного заповідника “Давній Галич” Марія Костюк поділиться своїми дослідження про сімейну драму у житті Ярослава Осмомисла та про те, який вона мала вплив на історію Галича.

Відомий в краї письменник, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Степан Пушик розповість колегам, де брали каміння на будівництво Успенського собору Галича та про населені пункти, які належали галицьким князям.

На конференції звучатиме і релігійна тематика. Зокрема, кандидат історичних наук, заступник генерального директора Національного заповідника “Давній Галич” Семен Побуцький розмірковуватиме про християнізацію Галичини, а його колега з відділу археології Олег Мельничук виступить на тему “Стародавній Галич в історії католицької церкви 12-16 ст”.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»