Церква Покрови

Церква Покрови

Крите (Феделешовці) Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1921. (УГКЦ + УПЦ)

У 1682 р. згадують священика Григорія Феделеша. У 1692р. село було філією села Пузняковці, в 1765 – філією Щасливого, а в 1778 – знову Пузняковців.

Про дерев’яну церкву згадано в документах 1778 р. Ця церква стояла в селі ще в 1923 р. і згідно з мапою церков В. Січинського мала три зруби, двосхилий дах та вежу з бароковим завершенням. Церкву розібрали після спорудження мурованої, але про старе місце свідчить металевий хрест, поставлений у 1890 р. коштом священика Іоана Рошковича.

Муровану базилічну церкву спорудили, як переказують, майстри з Паланку. Над входом датою спорудження вказано 1925 p., а цифра 1988 свідчить про останній ремонт.

Поряд стоїть одноярусна каркасна дерев’яна дзвіниця під бляшаним шатром. У церкві служать почергово греко-католики і православні.