1998 р. Жовківщина

м. Куликів. (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

Найдавніша згадка про церкву походить з 1515 р. Згідно з актом візитації 1763 p., отримала привілей від королевича Якова Людвіґа у 1736 p., а також до церкви приєднано території “Монастиря великого і малого” після ліквідації монастиря василиянок у 1744 р., який існував тут у XVII-XVIII ст. У 1799 р. згоріла тодішня дерев’яна будівля. Нова зведена громадським коштом з соснового дерева на дубових підвалинах у 1801 р. Це була тризрубна тридільна церква, увінчана над навою світловим восьмериком, завершеним банею із золоченим металевим хрестом. Ще два хрести вінчали гребені схилих дахів бабинця і вівтаря. В церкву вело двоє дверей – з заходу в бабинець і від півдня – в наву. Всередині стіни вкривав стінопис. Іконостасу не було, лише царські врата сницерської роботи з двома боковими дверима відділяли вівтар від нави. Над царськими вратами вверху був образ “Архиєрея” мистецького виконання. Своїм виглядом цей вівтар-іконостас нагадував вівтар Підгорецького василиянського монастиря, і, ймовірно, був звідкись перенесений в куликівську церкву. На місці цієї церкви у 1898 р. посвячено наріжний камінь під нову муровану святиню, збудовану у 1901 р. 1906 р. проект іконостасу виконав Петро Герасимович.

Тринавова з трансептом споруда. При вівтарі, гранчасто в плані завершеному, по обох боках розташовані прямокутні ризниці. Над перехрестям головної нави з трансептом здіймається на восьмибічному барабані шоло-мова баня з ліхтарем і маківкою. На чільному фасаді два восьмерикові барабани, що завершують ризаліти бокових нав, вкриті шоломовими банями з люкарнами, фланкують східчастий фронтон головної нави. У тимпані фронтону в півциркульно завершеній ніші розташована скульптура Богородиці. У люкарнах південного барабану розміщено годинник. Прямокутні входи чільного фасаду в головну і бокові нави підкреслені профільованими порталами. Над порталом головної нави розташований невеликий балкон. Над ним, в тимпані фронтону в півциркульно завершеній ніші розміщена скульптура Пр.Богородиці. Тиньковані стіни церкви членовані лопатками, прикрашені складним аркатурним орнаментом. Дзвіниця розміщена у північній вежі церкви.