Палац Раковських

Палац Раковських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Rakowskich dawniej Steckich. Widok od strony wody. Pałac dwukondygnacjowy z portykiem kolumnowym w wielkim porządku, dwiema oficynami połączonymi z korpusem ćwierćkolistymi (?) galeriamy. 1862 – 1876. Napis: Wołyń; Kustyń Rakowskiego; napis na podkładzie: G. Wolyńska. Kustyń, -paląc. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą i sepią, 19,7x27,2. III-r.a. 4183 (Teka Wołyń). Bibl.: Aftanazy, Architekt Merk, ii. po s. 472; Ross, Kilka uwag o genezie, s. 228, ii. 6; Jaroszewski, O dwu grupach polskich rezydencji il. 30; Jaroszewski, Architektura doby Oświecenia, il. 87. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 373]