Борис Єрофалов

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Горького, 17.

У рядовій забудові бульварної частини вулиці. Через крутий перепад рельєфу обмежений підпірними стінами. Зведений у стилі модерн як прибутковий будинок підрядчика Г. Бурд-Грановського.

Шестиповерховий, з мансардним поверхом, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття плоскі, дах похилий. У центрі споруди – парадні й чорні сходи та ліфтова шахта. Асиметричну композицію головного фасаду підкреслено ризалітом на південному фланзі та двома вертикальними рядами балконів. У ризаліті влаштовано проїзд, на третьому – п’ятому поверхах його вісь посилено прямокутним у плані еркером, на рівні мансардного поверху увінчано щипцем у стилі т. зв. північного модерну. В оздобленні фасаду використано цемент: рване рустування зі штучного каменю на першому і другому поверхах змінюється плоским рустом на третьому і четвертому, поступаючись місцем тинькуванню «під шубу». Вхідний портал і лиштви вікон – площинного геометричного характеру. Над вікнами п’ятого поверху – рельєфний квітковий пояс. Широкий фриз з листям аканта і кована огорожа балкона прикрашають еркер. Карниз невеликого виносу з мотивом стилізованих іоніків. У парадному під’їзді збереглася оригінальна металева огорожа парадних сходів і ліфта, які освітлюються великим зенітним ліхтарем. В архітектурі будинку поєднано національні течії європейського модерну. На поч. 20 ст. в будинку проживав польський журналіст Л. Радзейовський.