Тетяна Маніфасова

Житловий будинок, кін. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Горького, 48.

У рядовій забудові вулиці. На поч. 20 ст. належав колезькому асесорові В. Йозефі. Первісне планування змінено після капітального ремонту 1975 р. Споруджено у стилі еклектизму з використанням елементів ренесансу. Чотириповерховий цегляний у плані прямокутний, двосекційний, з центральним арковим проїздом на подвір’я. Структура фасаду має симетрично-осьову будову яку формують сходові клітки (винесені на вуличний фасад). Вертикальні осі мають ідентичну композиційну структуру яка включає вільно інтерпретований ордер, посилений аттиками. Поверхове горизонтальне членування фасаду підкреслюють балкони на кожному з трьох верхніх поверхів, які з’єднують по три вікна. У декорі фасаду відбито принцип еклектизму – синтез деталей, запозичених із різних архітектурних стилів. Два парадні входи оформлено порталами з колонами іонічного ордера. Простінки між вікнами першого і другого поверхів розкреслено горизонтальним рустом.

П’єдестали напівколон, що об’єднують верхні поверхи, оздоблено утопленими фільонками з ліпними акантами. Нижня частина напівколон обтяжена та декорована рустом, верхня – полегшена канелюрами, які повторені у пілястрах. Капітелі (являють собою модифікацію корінфського ордера) поєднуються з пишним ліпним орнаментом рослинного характеру в антаблементі, гірляндами під вікнами та маскаронами (голови левів), які відіграють роль декоративних кронштейнів напівколон.

Будинок має індивідуальний вигляд, сформований пропорційністю архітектурних компонентів і витонченістю пластичних деталей.