Марія Гончаренко, Лариса Добрийвечір, Елла Піскова

Дитячий садок, 1937 – 40 (пров. Аскольдів, 5). На верхній терасі схилу, в глибині провулка. Призначався для 140 дітей робітників і службовців заводу «Арсенал».

Триповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані має складну конфігурацію. Дах бляшаний. В центрі об’єму, збудованого за принципом центрально-осьової симетрії, розташовані одна над одною актова і спортивна зали, до яких прилягають приміщення їдалень, завершені угорі терасами-соляріями, та групи кімнат з округлими еркерами й наріжними лоджіями. Перекриття пласкі дерев’яні.

В архітектурі будинку творчо використані елементи класицистичної спадщини. Чітке зонування планування обумовило різне вирішення фасадів, в оформленні яких застосовано елементи іонічного ордера. Фасад по осі пров. Аскольдового утворює невеликий курдонер між ризалітами групових приміщень, що поєднуються своєрідною колонадою з рустованих пілонів під архітравом. На центральній осі курдонеру – головний вхід до будинку. Фасад, звернений до Дніпра, вирішено урочистіше. В його центрі на рівні другого – третього поверхів встановлено чотириколонний портик з трикутним фронтоном, на фризі якого технікою сграфіто виконане панно на тему дитинства. Обабіч портика влаштовано дугоподібні в плані пандуси.

Пластику фасадів збагачують лоджії і тераси, рустування поверхонь стін й різноманітні за формою віконні та дверні прорізи – здебільшого прямокутні, у центрі фасаду між ризалітами на першому поверсі – аркові.

Велику увагу було приділено опорядженню інтер’єрів, зокрема, оформленню приміщень, виготовленню спеціальних безпечних для дітей меблів – індивідуальних шафок зі шторками замість дверцят, вертульок для рушників, круглих табуретів для відпочивалень, шестигранних столів тощо.

Зразковий для свого часу будинок дошкільного дитячого закладу відповідає всім сучасним санітарно-гігієнічним і естетичним вимогам.

p class="BT"> Література:

Гончаренко М. И., Черная В. И. Жилой комплекс на улице Январского восстания в Киеве // Памятники архитектуры Украины (новые исследования). – К., 1986.