Школа (№ 16 – 18)

Марина Шевченко

541.1. Будинок школи поч. 20 ст., 1981, в якій навчалася Корольова М. В. (іст.).

Вул. Б. Хмельницького, 16/18. У дворі, за будинком Київського академічного молодого театру.

Чотириповерховий, цегляний. 1981 добудований і повністю перепланований.

1937 – 40 у школі № 47, що містилася в цьому будинку, навчалася Корольова Маріонілла Володимирівна (Гуля Корольова; 1922 – 42) – кіноактриса, героїня Великої Вітчизняної війни. З дитинства близькі ласкаво називали її Гулею, під цим іменем вона і ввійшла в історію. Ще в дитинстві здобула славу кінозірки. Дочка відомого у довоєнний час режисера, вона ще у чотирирічному віці вперше знялась у фільмі «Каштанка» за повістю А. Чехова реж. О. Преображенської (1926). Через рік зіграла наймолодшу героїню в її ж фільмі «Баби рязанські» (1927). Навчаючись у школі, зіграла головну роль Василинки у кінофільмі «Дочка партизана» Одеської кіностудії ВУФКУ (1932).

За цю роль була нагороджена путівкою у Всесоюзний табір «Артек». 1936 знялась у фільмах «Я люблю» реж. Л. Лукова (роль Варьки) і «Соняшний маскарад» реж. Є. Григорович. У той час знімалося не більше чотирьох – п’яти фільмів на рік, і кожного актора глядачі всієї країни знали в обличчя. 1940 поступила у Київський гідромеліоративний інститут. Вийшла заміж, чоловік з початком Великої Вітчизняної війни пішов на фронт, загинув у перших боях 1941. Разом з матір’ю й вітчимом евакуювалася в Уфу, народила сина, залишила його на піклування своєї матері, записалася добровольцем на фронт.

1942 була санінструктором 776-го полку 214-ї стрілецької дивізії, яка билася під Сталінградом. 23 листопада під час битви за висоту 56,8 поблизу хут. Паншино під вогнем противника винесла з поля бою багатьох поранених. Коли вбили командира, і в строю залишилося кілька бійців, підняла їх в атаку на висоту, увірвалась у ворожі окопи і гранатами закидала противника. У цьому бою була смертельно поранена. 1943 посмертно нагороджена орденом Червоного Прапора.

Похована поблизу хут. Паншино неподалік від Сталінграда (тепер Волгоград).

На могилі встановлено пам’ятник.

У радянський час життя і подвиг Гулі Корольової служили прикладом у патріотичному вихованні молоді. О. Ільїна, сестра письменника С. Маршака, яка знала Гулю в дитинстві, зустрічалася в Уфі, написала про неї книгу «Четверта висота» (1946, мала кілька перевидань), їй був присвячений однойменний фільм, знятий на Кіностудії ім. М. Горького (1977). В Уфі на вул. К. Маркса, 42, де вона жила під час евакуації, встановлено меморіальну дошку.

Тепер – школа № 53.

Ильина Е. Четвертая высота. – М., 1977.