Раїса Свирида

297.3.1.5. Хата-садиба – с. Дударків, Бориспільський р-н, Київська обл., 1883 (архіт.).

Дводільна (хата+сіни). Рублена з соснових плах, в’язаних у замки з невеликими випусками.

Довкола стін власне хати заплетена лісою широка глинобитна призьба. На ній і на долівці відтворено традиційні червоні підводки із зубцями. Стеля дощана, укладена на поздовжній дубовий митий сволок з вирізьбленим хрестом і датою спорудження. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий парками житньої соломи по латах. Освітлюється трьома великими вікнами на чотири шибки: двома з чола, одним з причілка та одним невеликим у напільній стіні. Лутки шпаровані й мащені червоною глиною, рами – білою.

У хаті – два покутя: традиційний за столом і над полом з мальованими іконами на поличці-кутовичку. Над причілковим вікном ікони виставлені на різьбленій полиці. Над іконами, на кілочках по стінах, над вікнами, на сволоку – традиційні домоткані й кролевецькі рушники з червоними орнаментальними смугами. Стіл застелений домотканим килимом «у хрести» в ромбах, біля столу мальована скриня. У великих сінях, що використовувалися як і комора, висить на стіні різьблене ярмо, стоїть скриня та різний посуд: плетені солом’яники, коробки, довбанки, діжки, ночви.

Будівля – традиційне житло північної Бориспільщини.