2003 р. Правобережна Наддніпрянщина

Раїса Свирида

297.3.2. Правобережна Наддніпрянщина, 18–20 ст. (архіт.).

До складу регіону входять сучасні Білоцерківський, Василькіський, Сквирський, Таращанський р-ни Київської обл., частина Лубенського р-ну Полтавської обл., Городищенський, Звенигородський, Корсунь-Шевченківський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Тальнівський, Уманський, Черкаський, Чигиринський р-ни Черкаської обл.

Для народного будівництва Правобережної Наддніпрянщини характерне застосування зрубних і сошних конструкцій у хатах, масове поширення плетених стін із солом’яною загатою чи обмащених глиною у господарських будівлях. Причілки хат мають розвинене піддашшя, яке в народі називають «дармовис», з довгими випусками кронштейнів-роговиків і сволока. Печі у хатах глинобитні або викладені із сирцю, пічний комин виплетений з лози підвісним кошем із шиєю, що виводить дим через каглу у сінешній стіні до великого плетеного комина-«бовдура». Комини обмащені товстим шаром глини, щоб не обгорали. У північно-західних районах правобережної Київщини був поширений тип печі із прямостінним комином.

В окремих районах південної Київщини й Черкащини традиційні підводки стін хат і печей поєднувались із малюванням зубців, квітів-вазонів, пташок.