2008 р. Південний київський тунель (Осокорки)

Дата: 14.10.2008

Підготовка до ІІ світової війни, яку товариш Сталін задумав, але повернути за потрібним сценарієм у певний момент не встиг, велася капітальна. В Києві, зокрема, було розпочато будівництво двох чи то залізничних, чи то безколійних транспортних тунелів, що мали пролягати під руслом Дніпра. Кесони для обох тунелів і зараз височать на берегах Славутича: північний на Оболоні (доступний для огляду) та південний на Жуковому острові (знаходиться на закритій території, куди не зайдеш).

Також, залишилися окремі збудовані ділянки південного тунелю. Про ділянку на Жуковому острові я вже писав. Останньої ж неділі вибрався я нарешті і в Осокорки, щоб заклацати невеличку лівобережну ділянку того ж тунелю. Зробити це слід було пошвидше, бо землю навколо вже позахоплювали під дачі, тому скоро підійти до тунелю стане неможливо.

Але і зараз підійти можливо лише до одного з кінців: на іншому дачі вже обжиті, і їхні власники навіть намагаються зробити з тунелю басейн чи щось таке.

Тому немає іншої ради, як залізти на споруду тунелю і подивитися на нього згори: в один бік та в другий: зокрема можна поглянути з височини й на “басейн”, в якому наразі голодні риби бігають зграєю за одним випадковим сухариком:

Озеро в тунелі давно, і що рибалки вудять в ньому рибу, я пам’ятаю ще з 1980-х. Але як видно з фоток вище, з одного кінця тунель вже засипають. Чи не захочуть нинішні (незаконні, бо земля захоплена самовільно) власники взагалі його зруйнувати, незрозуміло. Зробити це буде непросто, бо бетон, а тим більше арматура, дуже якісні і мало пошкодилися за 67 років стояння просто неба, – але, якщо бажання зрівняти споруду буде достатньо сильним…

В нинішньому ж вигляді вона практично не придатна для якогось меркантильного застосування. Словом, скільки йому стояти – невідомо, тож я й зафоткав.